Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

geïllustreerd reisverslag / illustrated travelreport

Ik maak dit blog om thuis in Amsterdam de indrukken die ik opdoe te kunnen terughalen én om mijn vrienden op de hoogte te houden van het verloop van mijn reis.
I started this blog in order to be able to use my travel experience for my work back in Amsterdam and to keep my friends informed and up to date about my trip.

21 februari Savanakhet

reizenPosted by Sjaak van der Leden Mon, February 25, 2013 12:20:40

Tamelijk vroeg woensdagmorgen stapte ik in Vientiane op de bus naar Savanakhet, bijna 500 km stroomafwaarts aan de Mekong, reguliere reistijd: 8 tot 13 uur. Helaas kreeg deze bus pech, al na 35 kilometer: bleek een motoronderdeel te moeten worden vervangen en dat moest in Vientiane gehaald worden. 5 uur wachten in the middle of nowhere, maar gelukkig was er een grote boom in het veld naast de bus wat het wachten niet eens zo onplezierig maakte, ook dan gebeurt er van alles. Een aantal passagiers liet meteen hun bagage van de bus halen: kisten fruit ed. en belden een andere vervoerder of kennissen, anderen probeerden alle passerende bussen te stoppen, die doorreden omdat die al mudjevol zaten, maar de rest wachtte met mij rustig af. Er kwam zelfs een ijs-en fruitman langs.

Om half twaalf 's avonds laat kwamen we dan alsnog aan in het busstation van Savanakhet, dat al uitgestorven was en meteen daarna ook sloot. Ik sliep in een hotelkamertje op 't busstation en zocht de volgende morgen meteen een guesthouse in de stad, zodat ik voor de rest van de dag van mijn bagage af was en de stad kon zien.

Savanaketh is een slaperig stadje, dat waarschijnlijk in de dertiger jaren door de Fransen is opgezet als een moderne luchtige stad met een ruim, rechthoekig stratenpatroon; brede straten met riante bomenrijen aan weerszijde en villa-achtige verandawoningen. Ik was daar een dag, onderweg van Vientiane naar Zuid-Laos.

bij veel huizen is een gekoesterde tuin of staan planten in potten, vaak rond een miniatuurtempel, zoals bij elk tempeltje elke dag nieuw voedsel voor de goden wordt neergezet, worden de planten ook elke dag verzorgd

de Mekong bij Savanakhet is breed en garandeert plenty zoet water voor de aanliggende groententuinen. Vandaag staat er ook een verfrissende bries.

in zout en bloem gegrillde riviervis

op de erven bij Wat Sainyaphum worden boeddha's op bestelling gemaakt, o.a. van beton.

het tempelgebouw op Wat Sainyaphum heeft op de onderbouw opmerkelijk simpele afbeeldingen van de belangrijke dieren voor de gemeenschap

bij dezelfde tempel ook deze twee, aan de zijkanten van de ingangstrap

precious Boeddha

een tempel wordt om een boeddha heen gebouwd, maar moet natuurlijk tegen beschadiging worden beschermd, dit is dus geen artistiek statement.

interessant in Savanakhet zijn ook de bouwwerken uit de Franse tijd, zoals dit hotel, nog steeds met chique auto's voor de deur

rubberen afvalkruiken, die wel iets charmants hebben; kunnen door de fransen zijn bedacht. Ook onderstel en deksel zijn van rubber, soms geschilderd.

wat hebben mensen in de tropen toch met pinguins? de pinguins hebben zo te zien niets met hen.

zoals vroeger worden ook nu nog de huizen gebouwd: 2 à 4 m boven de grond op palen. Vaak blijft de onderverdieping open. Bij dit wat oudere huis is een gedeelte van het benedendeel ook van muren voorzien, voor extra afsluitbare ruimte. In een stad kennelijk toch eerder nodig.

De dag erna pakte ik weer de bus, naar Pakse. Vandaar per minibus naar Si Phan Don, waar ik net op tijd was om de oversteek naar het eilandje Don Khon te maken voor een weekend in de natuur.  • Comments(1)//reisblog.sjaakled.nl/#post10