Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

geïllustreerd reisverslag / illustrated travelreport

Ik maak dit blog om thuis in Amsterdam de indrukken die ik opdoe te kunnen terughalen én om mijn vrienden op de hoogte te houden van het verloop van mijn reis.
I started this blog in order to be able to use my travel experience for my work back in Amsterdam and to keep my friends informed and up to date about my trip.

junglewandeling in the Akha Hills

reizenPosted by Sjaak van der Leden Mon, February 11, 2013 09:36:39

Zondag (10 feb) een jungletocht gemaakt met een groepje van vijf wandelaars en twee gidsen. Halverwege hadden we een soort survival-lunch met als kookspullen puur wat op de plek aanwezig of te vinden is, ic. bamboo. Eerst werden er bamboo-bekers voor ons gemaakt en versierde bamboo-eetstokjes. Een stuk verderop bij een riviertje was een overdekte rustplaats, waar vuur werd aangelegd, ter plekke werden visjes, kreeftjes en garnalen gevangen. De tweede gids had een zakje kippeneieren, groenten en noodles meegebracht, plus wat -essentiële- kruiden en zout. Van jonge, maar dikke lange bamboostokken werd de holle ruimte gebruikt om de ingrediënten te verhitten op het vuur en zo werd een exquise warme maaltijd bereid. Alles in alle rust temidden van de natuur. Daarna wandelden en klauterden we door tot we bij de waterval aanbelandden, waar we ons gretig-vanwege de hitte- ontkleedden om een duik te nemen. Het uit de heuvels komende water was koud, maar de verfrissing als je er eenmaal door was des te groter; genieten. We konden in het groepje goed met elkaar opschieten en bleven daarna ook samen borrelen en eten in het restaurant. Uiteindelijk werd er ook nog muziek gemaakt, weemoedige liedjes op de gitaar.

We begonnen meteen te klimmen en al gauw zagen we vanaf de overkant van de vallei ons hotel liggen. Het gebouw in het midden met blauwgrijs dak is het veranda-achtige restaurant.

mooie vergezichten

een van de gidsen, die tot dezelfde familie behoort als die het hotel beheert. In feite leeft dit hele bergdorpje van de exploitatie van het eco-hotel.

kleine details kunnen me lyrisch maken

Hier en daar op een open plek een boerenhuisje

Tijdens een langere stop onder een zeilen afdak aan een vriendelijk stroompje worden de voorbereidingen voor de maaltijd getroffen: van nieuw bamboo met een doorsnede van zo'n 12 cm worden de kookpannen gemaakt.

De eerste pan van bamboo wordt in het vuur gezet; groen bamboo vliegt niet zelf in de fik.

voorbereiding van visgerecht en eiergerecht; zodra dat klaar is gaan nog twee groene bamboobuizen op het vuur, rustend tegen hulpconstructie

in de eerste buis is het water heet waarin de gemengde gesneden groenten worden gekookt in een verder opgestookt vuur

deksel op de bamboopijp: een prop banananblad

zes bananenbladen worden boven 't vuur zacht gemaakt

zodat daarvan in een kuil een schaal ontstaat, waaruit geen vocht lekt. Er worden pakjes noodles ingedaan en overgoten met kookvocht en later de groenten zelf

alles wordt voorzichtig door elkaar geschept, dan wordt het geheel dichtgevouwen om alles nog een paar minuten te laten smoren

Het visgerecht en het eiergerecht zijn klaar en worden opgediend. hieruit eten we gezamenlijk steeds stukjes zeebanket of omelet met onze nieuwgemaakte chopsticks.

Ook de noedelsoep is nu klaar. die krijgen we in onze bamboo-beker opgediend.

Smullen maar !

we vervolgen onze wandeling in de overdadige natuur

door de gids op allerlei weetjes getrakteerd

en daar is dan de waterval, ons intense verlangen in de tropisch hitte

chillen in de natuurlijke jacuzzi

"herboren" terug de wal op

en verder maar weer. het blijft genieten

als we maar in de schaduw kunnen blijven

en dan zijn we weer terug in het dorp waar Akha Hill House staat.

een uur of vijf; het veranda restaurant ligt er vredig bij

na het eerste biertje volgt er nog een, we eten nog gezamenlijk en een broer van de gids sluit de dag af op gitaar met weemoedige songs. Dit was één van de meer geslaagde dagen, deze zondag

  • Comments(4)//reisblog.sjaakled.nl/#post6