Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

geïllustreerd reisverslag / illustrated travelreport

Ik maak dit blog om thuis in Amsterdam de indrukken die ik opdoe te kunnen terughalen én om mijn vrienden op de hoogte te houden van het verloop van mijn reis.
I started this blog in order to be able to use my travel experience for my work back in Amsterdam and to keep my friends informed and up to date about my trip.

bootreis over de Mekong van Huay Xai naar Luang Prabang in twee dagen, deel 1

reizenPosted by Sjaak van der Leden Sat, February 16, 2013 05:07:15
't Trok enorm: een boottocht van 2 dagen over de Mekong; ik heb geen spijt dat ik daarvoor naar Laos ben overgestoken. Na een overnachting in Huay Xai konden we om elf uur opstappen op de lange platbodem, ingericht voor passagiers.Helemaal overdekt met een geïsoleerd dak aan de zijkanten open.

om een uur vertrokken we; er moest gewacht worden op een geboekte groep die vertraging had, maar toen was dan de grote tocht begonnen. De Mekong is een verraderlijke rivier voor scheepvaart: al is hij heel breed, de vaargeul loopt heel grillig. Er is een goeie stuurman vereist om te weten waar wel en waar niet te varen.

de speedboattaxi is berucht; die vaart zo snel, dat een onverwachte golfslag, bijv. van een slowboat, hem over de kop kan doen slaan. Passagiers, die zo'n snelle rit over de rivier willen, krijgen dan ook een integraal helm op en kunnen niet zoals wij op de slowboat van het landschap genieten.

De stuurhut van de slowboat is vóórin. Er zijn twee stuurlui en achterin het schip is een keuken en een barretje, waar ook 2 mensen werken.

Vrachtschepen zijn ook platbodems, de hebben stuurhut en verblijf achterop de boot

de voorplecht is een brede, enigszins gekromde stalen plaat, met altijd een klein altaar met bloeiende planten, 2 bamboestokken steken omhoog

passagiers van de slowboat zijn voornamelijk toeristen, vooral backpackers, maar ook laotianen maken gebruik van dit "streekvervoer"

hier een watertaxi, ook dit een platbodem omdat de Mekong zo vaak zo ondiep is

ziet er spannend uit, maar is moeilijk in een foto te vangen

de uren verstrijken

de schalen op de oever rechts worden gebruikt om o.a. goud mee uit te zeven

  • Comments(0)//reisblog.sjaakled.nl/#post7