Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

geïllustreerd reisverslag / illustrated travelreport

Ik maak dit blog om thuis in Amsterdam de indrukken die ik opdoe te kunnen terughalen én om mijn vrienden op de hoogte te houden van het verloop van mijn reis.
I started this blog in order to be able to use my travel experience for my work back in Amsterdam and to keep my friends informed and up to date about my trip.

22 tot 25 februari: Don Khon eiland in een stroomversnelling van de Mekong

reizenPosted by Sjaak van der Leden Fri, March 01, 2013 07:14:31

Het puur-natuur eiland waar ik het weekeinde verbleef, heeft een onverwachte geschiedenis. Het eiland is er één van de 4000, die op deze plek in de Mekong liggen. Omdat hier de rivier in vele stromen is gesplitst en bovendien een groot verval heeft (10-tallen watervallen in het gebied), was dit een groot obstakel voor de scheepvaart. In 1896 bouwden dan ook de Fransen over 2 eilanden, verbonden door een brug, een spoorlijn, waarop de schepen met een locomotief en lorries vervoerd konden worden naar de andere kant. Het systeem heeft 20 jaar gewerkt om grondstoffen naar zeehavens in het zuiden te brengen, maar werd toen opgedoekt omdat het niet rendabel was.

het groene puntje geeft de plek van mijn slaapplaats aan.

Je komt de resten van dit franse ondernemers-avontuur nog tegen op het eiland; de rails zijn er niet meer, maar over het tracé loopt een onverharde dustroad en een twintigtal jaren geleden zijn de oude locomotieven weer aan de jungle ontfutseld en hebben een plek gekregen in twee mini-open-lucht-museums. Ook de stevig gebouwde ophaal- en neerlaat-plaatsen worden als ware relikwieën voor het toerisme in ere gehouden.

De boten-neerlaat-plaats is recentelijk weer helemaal opgeknapt.
Het is heet en stoffig waar de velden braak liggen en de mudroads kunnen ware stoforkanen zijn, maar waar de jungle gewoon zijn gang kan gaan is het aangenaam, vochtig en shady.

zonsopgang over de -nu- gortdroge rijstvelden

Er zijn baaitjes, waar het water niet te sterk stroomt, daar kan prima gezwommen worden, wat ik dan ook gretig doe.

Omdat je slaapplaats direct toegankelijk is van het straatje bij het plein, ben je ook meteen in het wel en wee van de bevolking opgenomen. Het gaat allemaal heel gemoedelijk, al is het even wennen als je positief antwoord krijgt op een vraag (altijd, uit beleefdheid) en het blijkt dan toch anders te zijn.

Het was eenvoudig en goedkoop een fiets te huren en dat kwam goed uit, want om naar de watervallen of naar de zwemplek te gaan, moest je wel eerst een flink stuk rijstvelden over, zonder schaduw. Tempo Doeloe, ik moet dat echt oefenen, je raakt anders echt oververhit.

Een paar dagen in een wereld, die langzaam aan het verdwijnen is in deze vorm, ik ben blij dat ik daar nog even onderdeel van mag zijn.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.