Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

Sjaak Reisblog Zuid Oost Azië 2013

geïllustreerd reisverslag / illustrated travelreport

Ik maak dit blog om thuis in Amsterdam de indrukken die ik opdoe te kunnen terughalen én om mijn vrienden op de hoogte te houden van het verloop van mijn reis.
I started this blog in order to be able to use my travel experience for my work back in Amsterdam and to keep my friends informed and up to date about my trip.

Van Laos naar Cambodja en de rush dóór naar de kust

reizenPosted by Sjaak van der Leden Sun, March 03, 2013 11:01:23

27 februari werd weer een reisdag, ik moest de grens over naar Cambodja en besloot naar Krati te gaan. Op de grens ging een meegereisde "conducteur" met al onze paspoorten naar het douanekantoortje, wij moesten de bus uit en lopend de grens over.

Na een uur wachten in geïmproviseerde restaurantjes op de grens kregen we onze gestempelde paspoorten terug en konden we de reis met dezelfde bus vervolgen.

Krati had ik in één dag wel gezien; door de hitte gaan al die stadjes op elkaar lijken.

Wel was de Mekong even onweerstaanbaar als overal.

Ik moest via Phnom Penh om door te kunnen reizen naar de zuidkust. Gelukkig heeft Phnom Penh één busstation, in het centrum, vanwaar alle richtingen bereisd kunnen worden. In de hitte met volle bagage is dat een groot voordeel.

Ik verlangde zo naar zee, dat ik Phnom Penh gerust kon laten voor wat het was, nog wel even dat high-rise gebouw in aanbouw vanuit de bus vastgelegd.

Aankomst en vertrek is altijd een heet hangijzer: je stapt uit een bus, meteen springen 5 mensen op je af die een toek-toek hebben of een hotel of hulp, een excursie. Ik heb nu geleerd al die toenaderingen beslist, maar ook vriendelijk af te wijzen en desnoods te zeggen dat ik een hotel heb en weet waar het staat. Ze trekken zich terug en je hebt even om inderdaad te beslissen wat je wilt. Het is wat moeilijk als je niets geboekt hebt en zomaar ergens uitstapt, zoals vandaag; ik kocht een busticket in Phnom Penh voor Kampot, een wat grotere plaats, maar nog aan de rivier, net niet aan zee. De bus kwam door een wegomlegging eerst in Kep, over de Zeeboulevard en stopte daar ook. Ik greep mijn kans en stapte er uit.

Kalm en koel gebleven en dat betaalt zich uit; ik had de goede beslissing genomen want hier zit ik op een heuvel in een rieten bungalow (nog wat simpeler in uitvoering, dan Akha Hill house, maar met dezelfde gemakken, zelfs een muskietennet boven het bed en een hammock op de veranda)

De veranda kijkt uit over zee en wat eilandjes erin. Het is een losstaand paalhuisje en ik sliep geweldig goed. De resterende dagen zit ik in een rijtje met practisch hetzelfde comfort voor de helft van de prijs, alleen kan ik daar de zee net niet zien.

's morgens wakker worden en dan dit als eerste zien...

De hitte overdag is veel draaglijker hier; meestal staat er wel een verkoelende zeebries

er is weinig strand hier en het blijft lang ondiep. Cambodjanen zijn niet zulke strandgangers, dus een duik, van een steiger wat dieper in zee, kan in alle rust genomen worden en dat doe ik ook elke dag, die ik hier ben.

Heerlijke rustige dagen; een fiets gehuurd omtoch wat van de omgeving te zien en me te verbazen over de vele neuwe tempels die hier worden gebouwd. Ook de monniken gemeenschappen gedijen weer. Tot slot een foto van een spiksplinternieuw beeld in een nieuw bijgebouwtje op de Seth Noeun Wat.

  • Comments(3)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Anneke Hesp Sun, March 03, 2013 16:50:45

Hoi Sjaak, Vandaag de eerste merel horen zingen. Hoe zou het op Amstel Glorie zijn? Je hebt een mooie tijd door op tijd uit de bus te stappen. veel liefs, genieten maar. Anneke

Posted by marrie Sun, March 03, 2013 12:41:59

jaaa, dit is het echte reizen hè Sjaak?! inspirerend weer deze blog, ik krijg zo'n zin....

de ongemakken zijn er, maar de ervaring van het reizen in vrijheid is veel waard.

mensen,dieren en planten zien in andere omstandigheden dan je gewend bent is zo verrijkend! een grote weelde vind ik.

veel plezier nog!

Posted by Janny Lena Sun, March 03, 2013 12:26:37

Het is echt een waar genoegen om je reisverhaal te lezen en je foto's te bewonderen !! Ik word er helemaal gelukkig van !Geweldig dat je onderweg, daar waar het je beter zou bevallen vanwege de nabijheid van water / de rivier, gewoon uit de bus springt ! Ja, dat kan allemaal als je geen vaste afspraken hebt, jij kunt nu beleven wat het is om een VRIJ MENS te zijn, vrij in z'n keuzes maar geheel en al voor doen en laten zelf de verantwoordelijkheid dragend. 'k Ben blij voor je dat je die kans hebt en heb mateloos bewondering voor hoe je het allemaal doet !!.... al is het even wennen als je positief antwoord krijgt op een vraag (altijd, uit beleefdheid) en het blijkt dan toch anders te zijn... (uit verslag 1 maart)daar kan ik dan ook even om grinniken. Maar je wordt niet boos, er gebeuren geen nare dingen door, je bent een wijs mens !